December 19, 2011

Resepi - Nasi lemak kukus

Kekadang hujung minggu aku suke nak masak dan suke kelainan. Selalunye masak nasi putih ngan lauk-lauk. Kali ni aku nak masak 1menu aje. Nasi lemak serta rendang daging.



 Nasi lemak kukus:
Bahan-bahan
Beras(ikut sukatan anda sendiri)
Air dicampur sedikit pati santan dan garam (setengah dari sukatan beras)
Pati santan untuk setengah sukatan lagi. (kalo bleh banyakkan air dari pati la, elakkan kolestrol)
Daun pandan


Cara-cara nak kukus:
Sediakan pengukus, biarkan panas dulu. Sementara tunggu pengukus panas, macam biase, basuhkan beras, kalo leh kasi kanji kua, so basuh berkali-kali.
Dan basuh, toskan. Periks pengukus samada dah kuarkan asap(air dah mendidih). Kalo dah kuar, sediakan beras yang dah ditoskan ke dalam bekas(periuk). Kukuskan dalam 5 minit. Kemudia kuarkan beras dan gaul dengan pati santan. Kukuskan semula dan biarkan selama 10-15 minit.  Pastu masukkan air santan yang bergaram (kalo leh kasi masin sikit sebab kalo dah campur gnan nasi rasa die sebati dah). Dan biarkan nasi tu kukus lam sejam 2 jam bergantung kepada beras tu masak jadi nasi.

Sambal Nasi lemak:
Bahan A
Cili Kering
Cili merah
Bawang merah
(bawang besar pun boleh gak dimasukkan)
air asam jawa

Kisar semua bahan kecuali air asam jawa.
Tumiskan bahan dikisar,
Biarkan tumisan naik bau, dan tol2 kering.
Masukkan air asam jawa. Jangan terlalu banyak sangat. Mengikut kepekatan untuk tumisan.
Akhir skali masukkan garam dan gula ikut citarasa..





Selamat mencuba. 

No comments:

Post a Comment