May 4, 2011

Try Test: Mee hong Kong

Aku saje je try recipe sendiri...

Aku x taula rase die cam mee hong kong ke idak ye....

Xpe, asalkan kuah die merah dah ok....
Meh la aku share resipi ni ngan korg ye.



Bahan-bahan: 
Sebungkus Mee kuning
Ayam(suke ati korg nak bape byak la ye)/daging
Sayur (ape2 sayur korg nak gune...so sayur sawi ok gak)
Telur ayam(Baper org nak makan...kalo 3 org, 3 biji telur)
Bawang Merah(cincang)
Bawang putih(cincang)
Sebiji cili merah(cincang)
Bawang goreng
Sos Tomato
Sos Tiram
Sos cili
Kicap manis
Tepung jagung(campur ngan air dlu)
Kiub Pati Ayam(campur ngan air dulu)

Cara-cara:
Tumiskan bawang-bawang sampai naik bau, pastu masukkan ayam(dihiris kecik). Kalo ade tulang ayam tu, lagi elok masuk sekalli. Biar dalam 3minit.

Masukkan ait kiub pati ayam. Tambahkan air kalo nak. Biarkan 3minit. Masukkan sos2..pastikan jangan terlalu bayak sos tiram ye.
Biarkan kuah mendidih. Kemudian rasakan kuah, jikalau kurang manis, tmbah gula dan jikalau kurang masin, tmbah garam/ sos tiram. Masukkan Air tepung jagung. Biasrkan mendidih dan masukkan telur(pecahkan dan jangan digaul. Biarkan ia masak sebiji2).
Last Sekali Masukkan sayur2.(kalo gune carrot, masukkan terlebih awal)

Kemudian Kuah yang dah selesai ni leh la tuang kat atas mee yang dah digoreng td.
Cili n bawang goreng dah ready tuk dihias kat atas die. Kalo ade yang nak rasa lagi sedap, leh gune air rebusan daging.

Selamat Mencuba.....

No comments:

Post a Comment